Covid-19

Vi lever just nu i en orolig tid. Vi har alla fått ställa om våra liv och anpassat oss efter en ny verklighet som vi inte riktigt känner igen. Bro Kammarkör har sedan i våras stoppat sin verksamhet för att minimera alla risker för spridning. Detta gör att planerade konserter har skjutits på framtiden.

Vi hoppas att alla i vårt samhälle fortsätter ta sitt ansvar och att man fortsätter att följa de riktlinjer som sätt upp. När allt så småningom är under kontroll kommer Bro Kammarkör tillbaka med konserter och aktiviteter, något vi alla ser fram emot.

Sköt om er och var rädda om varandra!

Skriv ut E-post

Bro kammarkörs julsaga

Dagen före jul fick hugade Kristinehamnare vila från julbestyrenjulsaga18 2. I en fullsatt Broängskyrka bjöd Bro Kammarkör på ljuvlig körsång och riktigt roliga iscensättningar av julens fixpunkter Kalle Anka och Karl-Bertil Jonssons julafton. Kvällens kyla bet ordentligt men inte på kören som gjorde sin kanske bästa julföreställning hittills. Traditionella julsånger som ”Jag drömmer om en jul hemma” och ”Staffansvisan” framfördes med körens vanliga finess men lite mer ovanliga sånger i detta sammanhang som Vita vidder, lyfte konserten till en ny dimension. 

Inslag somjulsaga18 1 det lilla luciatåget gjorde starkt intryck på publiken med sin spröda Luciasång. En av luciorna hade denna kyliga kväll valt att ha vita långbyxor, ett klokt val som förhoppningsvis kan bli en ny trend för de som föredrar byxor framför lucianattlinne. Kören visade sin humoristiska sida med mycket lyckade scener från bland annat Askungen, Djungelboken och Tjuren Ferdinand. Alten Ellen Gustafsson fick tillsammans med kören hela kyrkan att gunga med i sången ”Hårda paket”. Fokus på julen var självklart även om sånger som ”Koppången” med sitt budskap om själarnas gemenskap kan tilltala även den som inte tror på julens budskap. Sammanfattningsvis lyckades kören och det utmärkta bandet denna kväll att sprida både julglädje och julefrid på alldeles strålande sätt. 

Inför nästa jul är förväntningarna höga och det kan vara en god ide att ge två föreställningar då det verkar vara ett stort intresse från publiken.

 

Text: Anna Josse Eklund

Bild: Bernt Magnusson

Skriv ut E-post

Tromsö med Bro kammarkör

Ord & bild: Bernt Magnusson

tr1

Även om Norge är vårt närmaste grannland finns där resmål som är väl värda ett besök även om målen ligger rejält utanför allfarvägen. Med Tromsö som exempel så tar en biltur ett par dagar varför de flesta i kören tog flyget och klarade den resan på under två timmar. Ett annat ressätt är den anrika Hurtigruten som också nyttjades vilket har fördelen att skeppet angör hamn precis vid hotellet. Idén att göra en körresa till norra Norge kom från körens ordförande Åsa Gustavsson som för ett år sedan träffade en äkta Tromsöbo, numera boende i Kristinehamn, Kamilla Kjaer. Till sammans med Kamilla bildade kören i god tid en liten resgrupp som med stöd av hennes erfarenheter kunde sy ihop en liten meny för några dagar långt norr om Polcirkeln. Det ledde även till kontakt med en av alla de körer som Tromsö kan ståta med, Ultima Thule (icke att förväxla med sin svenska namne) som under de senaste 30 åren letts av Ivar Solberg. Två körer med delvis samma repertoar klarar alldeles utmärkt att dag två tillsammans genomföra en konserti en av Tromsö ikoniska byggnader, Ishavskatedralen. tr2Katedralen liknar ingen annan och har en strategisk placering i förlängningen av den majestätiska 30 meter höga bro som förbinder Tromsön med fastlandet. Katedralen byggdes1965 och är en populär begivenhet för icke minst turister. Under förövningen i kyrkan kunde redan där ett antal musikälskande turister avnjuta uppsjungningsstycken under Lars Perssons säkra ledning. Det gemensamma körstycket, Ola Gjeilos Ubi Caritas, dirigerades av Ivar Solberg och kompletterade körkvällen med en egen repertoar. Körerna tillsammans, med stöd av den goda akustiken, skapade en välljudande afton för en mindre men entusiastisk publik.

Tromsö definieras som den nordnorska huvudstaden och dess fylke planeras gå ihop med Norges nordligaste fylke Finnmark vilket inte alla norr om treriksröset är så trakterade av. Men då får Finnmarkarna kanske bättre access till Norges nordligaste universitet och en ganska komprimerad östad som även hyser en stor flygplats och mängder av faciliteter som lockar mängder av turister. Vad sägs om val- och norrskensspaning vintertid, om Fjellheisen med en makalös utsikt över staden året om, ett flertal spännande museer, fisketurer eller åka snabba ribbåtar? För de extra sugna finns inom ett par timmars biltur bland annat världens nordligaste whiskydestilleri eller glaciärklättring. Många anländer Tromsö per båt, framför allt Hurtigruten och en mängd kryssningsfartyg i megaklass, bara under kördagarna tre stycken. Bor man inte på fartyget finns det 13 hotell att välja mellan. Turistmassorna avtecknar sig naturligtvis i stadsbilden där framför allt museer och (dyra) restauranger står som spön i backen. Efter ett tag vänjer man sig vid prisnivån, 130 NOK för en pilsner och 200 för lågbudgetpizzan, men trots allt är utbudet brett och smakar riktigt bra.

Dag tre, efter en stadig frukost å det centralt belägna hotellet, nyttjade kören sina hyrda bilar för nästa evenemang några mil utanför Tromsö, Sommaröj. Nästan alla vägar i Norge måste av kanske känd anledning företas mellan hav och berg, ovanligt ofta en smal remsa där vägen nästan inte får plats, än mindre där man inte skulle kunna tro någon kunde bo. Klimatet är rätt hårt med tanke på hur vegetationen ser ut, i stort sett fjällnatur vid havsnivån, men åtnjuter en tämligen jämn temperatur över året tack vare Golfströmmen. Ön kan uppleva fyra årstider på en dag vilket medför grönska och absolut inte torka som årets svenska sommar.

tr3tr4Bro kammarkör fick årets utmaning på Sommaröj då Sissel Ditlefsen, en av Ultima Thules korister, guidade oss på tidernas toppbestigning med rep- och kamratstöd till dryga 200 m.ö.h. för bästa havsutsikten. Att både landsväg och hiss upp till toppen finns insprängt i berget visste inte den pustande skaran innan bergbestigningen. Men alla kom upp för den obligatoriska gruppbild med hav och stup rätt ner i bakgrunden. Nerfarten blev betydligt behagligare genom hjortronstinna marker och magnifika vyer över fina badstränder där det generellt badas mycket sparsamt. Efter en riklig buffé blev nästa punkt på programmet oplanerade bad i superklart 12-gradigt havsvatten, mycket tack vare strålande sol och goda badföredömen såsom Cilla. I den intilliggande butiken säljs värmande hemstickade plagg i alla fasoner innan kören samlade sig inför sitt andra framträdande denna resa. Sommaröjas kapell med tydliga arkitektoniska egenskaper ligger på samma plats och efter lite ombyten och musikaliska förberedelser tog kören ton. Musikvalet var mer profant vilket uppskattades så pass av ett tyskt par att de bjöd kören till sin hemort i norra Tyskland vid nästa körresa. Ja, varför inte?! Körens fjärde dag i Tromsö var tänkt för egna äventyr, se där en hel dag som nyttjades till fullo innan den avrundades med ett hejdundrande kalas på Tromsö finaste fiskrestaurang i hamnen – sent att förglömma.

Skriv ut E-post

En summering av 2016

2016 blev ett fantastisk år för Bro Kammarkör där allt egentligen började redan 2014 med planer att åka till Rom och sjunga. Där och då var det nog ingen som riktigt visste vad som väntade och vad vi faktiskt skulle komma att få uppleva.

vatikanen2 år senare stod vi nämligen på Petersplatsen tillsamman med andra körer och sjöng inför påven och 80 000 anhängare. Upplevelsen att i vämen stå där och medverka i ett, för katolska kyrkan men också för Sverige, historiskt ögonblick bär vi alla med oss. Rent musikalisk fanns det dock andra höjdpunkter under vår vistelse i Rom. Bland annat sjöng vi för vår svenske ambasadör i ett betydligt intimare sammanhang i samband med svenska flaggans dag.

Eftersom vi åkte till Rom under våren/sommaren uteblev den sedvanliga vårkonserten vilket också den sedvanliga allhelgonakonserten gjorde. Bro Kammarkör firade nämligen 40 år som kör och detta var ju tvunget att uppmärksammas. Vi valde att göra detta med en jubileumskonsert med musik plockad från körens historia. Konserten hölls i Kristinasalen på statshotellet och beskådades av mer än fullsatta läktare.

Mer än fullsatt blev också vår julkonsert som för första gången på närmare 30 år flyttat från Ölme kyrka in i Broängskyrkan. Det kändes nästan självklart att årets sista framträdande också skulle bli något av ett publikrekord på hemmaplan, inget kommer förmodligen dock slå 80 000 på Petersplatsen.

 

Kören vill passa på att tacka alla som under året lyssnat till oss och samtidigt önska ett Gott Nytt År!

Vi ses under 2017

Skriv ut E-post

Bro Kammarkör sjöng för påven

Artikel från Värmlands Folkblad

Bro Kammarkör sjunger för påven

Kristinehamn

Bro Kammarkör från Kristinehamn har funnits i 40 år. Vart tredje eller vart fjärde år brukar kören göra en resa.
I år blir det extra spännande. Den 5 juni medverkar kören vid påven Franciskus helgonförklaring av Elisabeth Hesselblad i Vatikanen i Rom.

 

Helgonförklaringen äger rum vid Petersplatsen där Bro kammarkör kommer att finns med tillsammans med Sixtinska kapellets kör, en svensk-katolsk kör och eventuellt en polsk kör eftersom en man från Polen också helgonförklaras samtidigt. Det hela kommer att direktsändas av SVT.

– Vi kommer inte att sjunga något eget stycke, vi ingår i liturgin tillsammans med de andra körerna, säger Lars Persson, dirigent.

Bro Kammarkör hade spånat kring olika resmål när någon kom på idén att årets körresa skulle gå till Rom. De tidigare resorna, bland annat till England, Finland och Lettland, har gjorts under försommaren.

– Det gäller att hitta en tid då så många som möjligt kan följa med. I år infaller nationaldagen på en måndag och då är de flesta lediga tre dagar så vi kan få en långhelg.

Av körens 26-27 medlemmar åker 23 med på resan.

När resmålet var bestämt tog kören kontakt med Svenska ambassaden i Rom för att förhöra sig om möjligheterna att sjunga där den 6 juni.

– Vi visste att Stig Axelsson, tidigare kyrkoherde, varit i Rom och hade många kontakter, säger Ann-Karin Bohl.

– Nu följer han med som vår ciceron och reseledare, säger Annette Landbü Roos.

– Påven har utlyst 2016 som ett extra jubelår, säger Berndt Magnusson, så det blir något speciellt.

Genom Stig Axelssons kontakter gick det snabbt och kören fick klartecken för sin medverkan vid helgonförklaringen. Det är drygt 600 år sedan en svensk person, Den Heliga Birgitta, helgonförklarades. Den här gången är det Elisabeth Hesselblad som avled i Rom 1957.

– Hon var intresserad av ekumenik och detta blir ju mellan Svenska kyrkan och Katolska kyrkan.

Kören åker på fredag och kommer hem på tisdag. De ska övernatta hos Franciskanersystrarna som har ett gästhem. Under besöket i Rom blir det inte så mycket egen tid. Programmet är späckat med guidade turer till olika sevärdheter.

– Stig Axelsson har kontakt med en kyrka nära Pantheon där det finns många hemlösa. Där ska vi medverka vid en lunchkonsert, säger Lars Persson.

Berndt Magnusson berättar att en stor del av resan bekostas av pengar som kören sjungit ihop vid olika framträdanden.

Bro Kammarkör firar som sagt 40 år i år. Mariann Hedvall var med från starten men gjorde ett uppehåll under cirka 15 år då hon bodde i Karlskoga. Men nu har hon återvänt.

– Det är så härligt att sjunga i kör.

 

Läs mer

Skriv ut E-post

Nästa event

No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.

Bilder från Instagram



Konsertaffischer

 • 1000745_542835172468463_451295555_n
 • 10259045_618495538235759_7059736003060080204_o
 • 1385495_542834782468502_133084670_n
 • 1398165_542835695801744_1439139231_o
 • 1400684_542835595801754_891296131_o
 • 1400824_542835732468407_1244576912_o
 • 1402798_542835882468392_595935971_o
 • 1403166_542834499135197_2021786021_o
 • 1412369_542835342468446_1126781904_o
 • 1412650_542835042468476_1792045742_o
 • 1417568_542834295801884_114935375_o
 • 1421137_542835629135084_562094704_o
 • 1441259_542835559135091_1710889266_n
 • 1453235_542835445801769_1222062411_n
 • 1454810_542835475801766_898269598_n
 • 1461731_556369377781709_1037343383_n
 • 1463149_542835515801762_1050052080_n
 • 1490799_740609949344773_4678332682345171777_o
 • 40affisch
 • 856152_542835782468402_668605133_o
 • 994636_542835302468450_367725592_n
 • affisch_cinema
 • affisch_jul19
 • affisch_oro
 • harstarjag
 • image
 • jul16
 • jul17
 • jul18
 • tromso
bak

Kontakt

Åsa Gustafsson

070 - 650 43 54

Lars Persson

070 - 511 35 60
facebook