Bro Kammarkör i Kristinehamn är en samling glada musikanter som sjunger för att det är roligt men som samtidigt är besjälade av ambitionen att nå en så hög konstnärlig nivå som möjligt. Kören leds sedan 1989 av Lars Persson. Han arbetar målmedvetet med att utveckla ensemblemusicerandet, inte minst med avseende på klang och intonation.
Någon gång per år brukar någon professionell körpedagog anlitas för att stimulera och inspirera koristerna och finslipa körens konstnärliga uttryck.
Vår säsong sträcker sig från augusti till början av juni. Vi övar i Kristinehamns Folkhögskolas Aula på måndagar kl. 19:00-21:00. Varje medlem utgör en viktig pusselbit i sin stämma och därmed i körens helhet.
Bro Kammarkör har som målsättning att bedriva körsång på en hög konstnärlig nivå. Detta innebär, som jag ser det, inga begränsningar i valet av musikgenre. Däremot ställer det krav på det sätt man framför musiken.
Repertoaren kan pendla från kyrkomusik till vårsånger, från sånger om själva livet till renässansens madrigaler, från nutidens tonkluster till jazz och populärmusik i allmänhet.
Det viktiga är försöka nå ett uttryck som bär fram till publiken och berör den.En central fråga i arbetet är att söka förbättra körsångarnas medvetenhet om klang, frasering, textbehandling, etc. med de skolade “proffskörerna” som förebild.
Bro Kammarkör startades 1975 och kan således blicka tillbaka på närmare fyra decenniers aktivt deltagande i Kristinehamns musikliv.
Repertoaren är bred. I körens notbibliotek finns över 400 titlar med musik från de flesta stilar och genrer som skrivits för 4-stämmig blandad kör.
Förutom traditionella vår- och julkonserter ger kören ett antal sakrala och profana konserter. Framträdanden Kören framträder i en rad olika sammanhang.
Några axplock ur verksamheten:
”Varje medlem utgör en viktig pusselbit i sin stämma och därmed i körens helhet.”
”Fysisk träning är en av få aktiviteter med en oomtvistad nyttig effekt – och körsång kan vara den nya träningsformen!” skriver Daniel H Pink i boken När: Vetenskapens hemligheter om perfekt tajming.
De här effekterna får du av körsång – precis som vid träning!
När man sjunger regleras pulsen och hjärtverksamheten, vi får ett stabilare blodtryck på sikt. Forskare tror att det bland annat hänger ihop med andningstekniken vid sång, en slags lugnande djupandning som vid meditation.
Musiken, sången och samvaron med andra människor utsöndrar dessutom måbra-hormoner som gör dig mer harmonisk och reducerar stress. Då sjunker blodtrycket och kroppen får ro.
När vi sjunger tas stora muskelgrupper i bruk, framförallt i mellangärdet och bröstkorgen. Har du ett bra magstöd när du sjunger får du riktigt bra coreträning som stärker bukmuskulaturen.
Precis som motionären får en runner’s high av joggingturen får körsångaren en härlig kick av att sjunga. Endorfinnivåerna höjs vilket man tror beror på den fysiska ansträngningen när man sjunger ut för full hals. Musik som man tycker om frisätter dessutom ämnet dopamin som triggar belöningssystemet och ger oss en härlig lyckokänsla.
”Körsång lugnar hjärtat och ökar endorfinnivåerna. Smärttröskeln höjs och behovet av smärtstillande mediciner minskar”, skriver forskaren Daniel H Pink
Smärtlindringseffekten kan också hänga ihop med att hjärnan skiftar fokus när man utövar en aktivitet som kräver effektivt samarbete och synkronisering med andra människor. Dansare och roddare har i studier visat sig kunna uthärda smärta bättre än andra människor, precis som den som sjunger i kör.
Körsångens antistresseffekt gör underverk för den som har svårt att slappna av och somna på kvällen. Sång och musik sänker stresshormonet kortisol i kroppen samtidigt som lugn-och-ro-hormonet oxytocin ökar så att du lättare faller i djup och behaglig sömn.
Samhörighetskänslan och upplevelsen av att ingå i ett större sammanhang är en av de största fördelarna med körsång, enligt många.
– Det frigörs tydligt mer oxytocin när man sjunger i grupp än när man bara sitter och pratar, har stressforskaren professor Töres Theorell berättat i en intervju för SVT.
Hormonet oxytocin ökar av körsång och då blir vi mer sociala och sugna på att knyta nya kontakter. Det motverkar ensamhetskänslor och deppighet.
Immunförsvaret stärks av musik som man gillar. Flera forskargrupper har sett att mängden IgA-antikroppar ökar när man sjunger i kör. IgA-antikroppar utsöndras i munhålans slem och saliv och deras uppgift är att förhindra att främmande bakterier och virus får fäste i kroppen. Allra störst effekt på immunförsvaret får man när man sjunger inför publik, enligt Töres Theorell.
Kören består av människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Den gemensamma länken, och det som svetsar oss samman, är kärleken till körsång.
När vi träffas uppstår en positiv energi eftersom vi vet att vi ska få sjunga tillsammans och att vi mår så bra av det.
Vi skulle tycka att det vore fantastiskt roligt om du vill delta i vår verksamhet och vi ser med spänning fram emot att få följa din utveckling tillsammans med
oss.
Om du kontaktar oss via mail återkommer vi så snart som möjligt. Du kan också ringa till oss eller söka upp någon i kören.